Trancher i Oslo

Trancher i Oslo

Det finns numera flera riktigt bra restauranger med ett köttigt tema i våra grannländer. Precis som i Sverige är nämligen kött trendigt. Faktum är att vi har lyckats hitta en restaurang som inte bara lägger stor vikt vid köttet, utan bygger hela sin affärsidé kring det. En restaurang som bara serverar kött måste ju helt enkelt testas!

Restaurangen i fråga, Trancher, är en mysig liten restaurang som är belägen i stadsdelen Grünerløkka i Oslo. Restaurangen bygger på en simpel men genial idé: restaurangen serverar entrecôte och endast entrecôte. Åtminstone till huvudrätt, till förrätt kan man välja mellan gravad öring, ank-/gåsleverpastej och kammusslor. Det är inte någonting negativt att endast en huvudrätt står på menyn, då entrecôten förmodligen är nötköttets okrönte konung. Det är en underbart marmorerad styckningsdetalj som har en djup och tilltalande smak.

Köttet – stjärnan på menyn

Restaurangen i sig är riktigt ombonad och trevlig, med mjuk belysning och ljusa tapeter som ger det en härlig känsla av en lokal bistro. Entrecôten, som ju sitter ensam på tronen bland huvudrätterna på denna restaurang, går att få i tre olika storlekar: 130-150 gram, 200-220 gram samt 280 gram och den går på 170, 210 respektive 280 norska kronor. Du får välja en av fyra såser (chimichurri, grönpepparsås, rödvinssky och bearnaisesås till din köttbit, och har också möjligheten att beställa vitlökssmör, foie gras-smör, samt olika tillbehör såsom grönsaker, pommes och gräddstuvad potatis.

Köttet kommer från gräsätande kor som har fötts upp i Vestnes i västra Norge. När det är dags att servera köttet, lever restaurangen upp till sitt namn. Istället för att tillaga köttet individuellt till varje beställning, skärs istället skivor från en stor bit en entrecôte som har brynts som hastigast på grillen och under en längre tid tillagats på låg värme. Köttets innertemperatur stiger under flera timmar och når slutligen 54 grader innan det lämnas för att vila, vilket resulterar i en saftig medium-rare köttbit. Vad har det då med restaurangens namn att göra, kanske du undrar? Jo, tranchering innebär just att man skär upp det tillagade köttet inför servering, ofta rör det sig om en stek eller en hel kyckling som har grillats i ugnen.

Maillardreaktionen

Det är svårt att hitta någonting att klaga på, men ska det vara någonting så är det avsaknaden av den berömda Maillardreaktionen, som ger köttet en brun färg och en speciell smak och doft. Den hinner nämligen inte riktigt göra sin magi på grund av den långa och milda tillagningsprocessen som restaurangen använder sig av, samt det sätt på vilket köttet serveras (att det skivas). Därför saknar köttet mycket av den skorpa som denna kan bilda. Denna skorpa är någonting som många vill ha när de äter entrecôte, så det kan vara bra att känna till detta. Köttet är ändå väldigt smakrikt och har ett djup som man sällan hittar på mindre ansedda restauranger. För de allra flesta köttälskare är detta dock inget som stör.

Sås, tillbehör och dessert

Få saker här i livet är ju godare än kött och bea (bearnaisesås för er som inte är från Norrland)! Därför bör köttbiten naturligtvis avnjutas tillsammans med restaurangens fluffiga och krämiga bearnaisesås. Vilket tillbehör man väljer till beror förstås på smaken (som bekant är delad), men varför inte pommes frites? Om man nu ens behöver något tillbehör vill säga, det är ju trots allt köttet som ska stå i centrum på Trancher. För en riktig köttälskare kan tillbehöret snarare vara i vägen och utgöra ett nödvändigt ont. Här har du dock inte bara möjligheten att helt strunta i tillbehören, på denna restaurang har man tagit det ett steg längre genom att göra tillbehören till tillval.

Om du fortfarande inte är mätt efter entrecôten, för visst valde du väl den stora 280-grammaren, kan du beställa efterrätt i form av crème brulée, chokladmousse eller osttallrik. Eller varför inte beställa in en köttbit till, om du råkade göra det stora misstaget att välja en av de mindre varianterna?

Thor Wallin • november 30, 2016


Next Post