Restaurang AG i Stockholm

Restaurang AG i Stockholm

Ibland behöver vi inte ge oss iväg särskilt långt för att hitta riktigt maffiga köttrestauranger. I Sverige finns det flera olika restauranger där köttet spelar en huvudroll på menyn, och där kockarna omsorgsfullt förbereder och tillagar köttet för att verkligen maximera gästens smakupplevelse. På varje krog värd namnet bör naturligtvis köttet stå i centrum, vilket det också ofta gör, men vissa restauranger är förstås snäppet vassare än andra. Den kanske bästa köttrestaurangen någonsin kan i själva verket ligga i vår vackra huvudstad, och varför gå över ån efter vatten? Låt oss reta din aptit genom att presentera Restaurang AG!

Av köttälskare för köttälskare

Johan Jureskog är stjärnkocken som driver två restauranger (Restaurang AG och Rolfs Kök), gör burgare åt McDonald’s, delar med sig av matlagningstips i Nyhetsmorgon och allt däremellan. Han har gjort sig känd som en köttfantast av stora mått och därför är det inte särskilt konstigt att köttet allt som oftast står i fokus när han gör sina framträdanden. Även om det naturligtvis finns annat än kötträtter på menyn på Restaurang AG, lyser Johans kärlek till kött igenom även här.

Bland förrätterna hittar du bland annat stekt grissylta, grillat bacon, jamón ibérico (en sorts lufttorkad skinka), lufttorkad wagyu och råbiff gjord på anguskött. Kaskaden av kötträtter som får det att vattnas i munnen fortsätter sedan med huvudrätter i form av T-benstek, entrecôte, clubsteak Borderlaise, porterhousestek samt husets biff. Inte helt förvånande finns även hamburgare på menyn, i form av en hamburgertallrik. Johan är ju som bekant något av en hamburgernörd. Hamburgaren sägs vara en av de bästa i den kungliga huvudstaden. Så väl köttet som brödet och tillbehören ryktas vara utmärkta varje gång.

Restaurangen – en kötthimmel

Restaurangen, som för övrigt ligger på Kungsholmen i Stockholm, har ett något undanskuffat läge men är väldigt populär och ofta välbesökt. Det kan man kanske inte tro när man för första gången har letat sig dit. AG ligger nämligen ett par våningar upp i en ganska sliten byggnad och från utsidan kan man inte tro att det ligger en stjärnkrog i byggnaden. Skenet bedrar dock och Restaurang AG är så mycket mer än vad som möter ögat!

Den byggnad som restaurangen ligger i är en före detta silverfabrik. Restaurangens namn har en koppling till denna, då AG är förkortningen för silver i det periodiska systemet. AG:s inredning går också i en något industriell stil, vilket understryker byggnadens industriella förflutna. Alla inredningselement går till exempel i antingen kakel, metall eller glass. Bredvid vinkällaren hänger enorma styckningsdetaljer av nötkött och andra djur bakom glasdörrar. Mellan baren och matsalen står också en gigantisk skulptur av ett kötträd. Den fantasifulla och unika inredningsstilen ger onekligen restaurangen en speciell atmosfär.

Ett mecka bland köttrestaurangerna

Faktum är att Restaurang AG är en av de främsta destinationerna för köttälskare världen över. De relativt många alternativen som finns att tillgå på menyn ändras ofta, och innehåller allt från lokala delikatesser till exotiska rätter från olika delar av världen. Vissa rätter är säsongsbetonade medan andra är tidlösa och inte bundna till någon särskild säsong. Du behöver inte vara orolig om du är en person som har svårt för att bestämma dig. I restaurangen vandrar en köttsommelier omkring, som kan hjälpa dig att bestämma vilka styckningsdetaljer som matchar varandra. Vissa rätter behöver man vara fler än en person för att beställa, det gäller till exempel en griskulting som rekommenderas att avnjutas av två personer.

I en tid då allt större fokus läggs på diverse dieter, den ena märkligare än den andra, och på vegansk och vegetarisk kosthållning, känns det tryggt att veta att det fortfarande finns riktigt bra restauranger för alla oss köttälskare där ute! Även om du är flexitarian, och vill göra det mesta av de dagar då du faktiskt äter kött, kommer du med all sannolikhet att uppskatta Restaurang AG. Du som är köttälskare kommer garanterat att få en ny favoritrestaurang efter ditt besök i denna kötthimmel!

Thor Wallin • december 2, 2016


Previous Post

Next Post